Pěstování brambor - hodně, chutné a bez použití chemikálií
Jak pěstovat brambory: radím
Malý příběh o velkou sklizeň brambor
Ten, kdo tento dopis bude zdát příliš dlouhá, nikdy zasadil brambory. Neboť zde všechny odpovědi. A ti, kdo by si myslel, že všichni z důvodů uvedených níže se týká pouze v severních oblastech, je špatně: Tuto metodu lze použít všude!
Kapitola I: Pěstování brambor a úkoly zahradník
Bydlím v severní Sibiři, kde existují vhodné metody pro pěstování zeleniny, které jsou doporučené pro centrální a jižní oblasti proužku, a možnosti jsou velmi omezené drsné klimatické a půdní podmínky.
Chcete-li získat slušnou úrodu, je třeba pracovat nejen s rukama, ale i hlavu. Jak jsem se dostal, snažím se ti dole.
Při pěstování brambor jsem veden čtyřmi cíli.
- Minimalizovat náklady na pracovní sílu.
- Získat maximální výnos.
- Pěstovat nejchutnější hranolky.
- Nepoužívají chemická hnojiva.
Příprava hlíz pro výsadbu je považován za jeden z nejdůležitějších okamžiků v druhém pěstování chleba, a začnu ji i se sklizní brambor. Vzal jsem pryč semen hlízy z nejsilnějších křoví, toulat se ve velikosti od 40 do '90, ale nejmocnější křoví, kde je řada dobrých hlíz nad 12 let, beru všechno, dokonce i ty malé. Domnívám se, že dědičnost je v tomto případě mnohem důležitější než velikost hlíz.
Poté, co kvůli mé nedostatečné přítele sadbových brambor mi zbytky, které chtěl vyhodit. Jednalo se o uzliny o velikosti 1-1,5 cm, ale druhý rozmnožování. zasadil jsem je bez naděje na sklizeň, a výsledky předčil veškerá očekávání.
Plant zvýšil délku nade mnou a tlusté jako prst, na každém keři bylo v průměru 10-15 hlíz a všichni váží 150-250 g
Tato sklizeň, měl jsem nikdy předtím ani potom. Tato zkušenost mě naučila respektovat a malým sadbových hlíz, kdy jsou převzaty ze silného keře. Tato zkušenost má mě dolů.
Všechny hlízy včetně osivo po kopání Umývám nejprve v hlavni, a pak být jisti, že do vody z vodovodu. Vybrané sadbové brambory jsou roztroušeny na stupních na filmu za sucha.
Po zaschnutí jsem pokrýt ji na jiném filmu a nechat po dobu 10-12 dnů, takže prozeleneniya, soustružení každý den. Jako takový, brambory zelené, udržel proti dešti a mrazu nevysušuje. Prozelenenny brambory hromadí v mřížce 10 nebo 20 kg, uvedení do každé poznámky s titulem a počet odrůd. Poznámky psaní tužkou (inkoust, když je vlhký papír rozložena) a dát je do malé uzavíratelné plastové tašky a poté do elektrické sítě, která se spustí do sklepa. Omyté a uložené hlízy prozelenennye prostě perfektní.
A dokud brambory zelené, já příprava na jeho stránkách. Všechny instrukce doporučujeme použití hnůj, humus, kompost a hnojivo před orbě pozemků v něm. Bydlím na Sibiři, a to i na severu, máme kejdy a humus odpoledne s ohněm nenajdete, ale aby se zde kompost, je nutné po dobu dvou let, protože léto je krátké a chladné, a pro kompost zrání vyžaduje dlouhé teplé období. Co dělat?
Vyrostl jsem zvyklý pracovat se zemí, a z první ruky vím, že v případě, že půda neinvestuje, pak to nebude mít nic. Život síla Matky Země, já podporuji. Léto sekat seno, dobře se nachází v blízkosti vodní louce, a na podzim to stojí seno na místě, kde rozptyl rovnoměrně a pluh. Plowing'm mělké, 12-15 cm.
Půda po orbě, jako ve směsi s sena a vzduchu se stává.
Červ v ní pro příští rok je chován po tisících, což je jasným znakem dobré plodnosti. Jarní výtah ze sklepa sadbových brambor pro klíčení. Snažil jsem se, aby to jako každý jiný. Existuje mnoho způsobů, jak klíčí, studoval jsem je všechny a pokusil se cvičit, ale nebylo mi to vyhovovalo ze dvou hlavních důvodů.
Příliš dlouhá doba klíčení - až jeden měsíc, a tak daleko, nebo vyklíčit naše léto na severní polokouli blíží ke svému konci. A při pěstování brambor?
Některé metody zahrnují relativně rychlou přípravu semen, jako je vlhký, ale tato metoda je příliš náklady na pracovní sílu, a teplotní podmínky v naší oblíbené sever stojan snadné. Sázím 20 kbelíky brambor ročně, a vaříme ji takovým způsobem, - příliš mnoho potíží. Ale tato metoda má velkou výhodu nad ostatními, protože hlízy s výhonky rostou kořeny, které nelze přeceňovat, kdy naše krátká a chladná léta.
Související odkaz: Jak uchovávat sadbové brambory
Obrázek 1. Schéma instalačních krabic v posteli skleníky obrázku 2. část markeru a systému označování
Kapitola II: Výsadba brambory šuplíky
To bylo pak, a měl jsem nápad: proč nepoužít skleník pro klíčení brambor, které jsem se zasadit okurky? Koneckonců, brambory jsou zasazeny, jsem býval. Půda ve skleníku, v hloubce 10 cm se zahřeje až do 10. května do 14-15 8242- a do konce května - až na 18-20 ° C. V důsledku toho jsem vytvořil následující metodu.
Dva týdny před očekávaným dnem výsadby, usnu všechny brambory odrůd v širokém objemu dřevěných beden dva kbelíky. Na okraji skleníkových lůžek na vykopat díru o velikosti krabice, kde on a nainstalovat. Hrany krabičky jsou získány v jedné rovině s vozovkou. Kromě toho tento box vykopat díru v příštím boxu, a půdy z jámy usnout první pole, a tak dále. První box energicky třese země, aby vyplnil prostor mezi hlízy top box nechat 5 cm vrstvu půdy.
Tímto způsobem jsem se dostat do postele se zásuvkami, „zasadil“ blízko u sebe (obr. 1).
Ze sudů s teplou vodou, instalované ve skleníku, zalévání koryto 1. každé 2-3 dny v závislosti na počasí. Dva týdny ušlechtilý vousy roste od kořenů až 3 cm, a probudit každý ledvinu, takže vynikající klíčky příliš dlouho, až 3 cm.
Zatímco sadbové brambory klíčit, mám připravit půdu pro výsadbu. Re pluhu motorového bloku do hloubky 25 cm a značkovací rascherchivayu řadě roztečí 75 cm. Tento způsob umožňuje rozložení výrazně ušetřit čas ve srovnání s běžné lano nebo pošlapá část přeskupit ji. Marker - hrábě šířka 320 cm, kde je vzdálenost mezi zuby může být libovolně měnit (Obrázek 2).
Na nich byly hladké, to dává dva věšák a před označením vytáhnout lano mezi nimi ve výšce 15 cm od povrchu půdy. Marker Levý zub dána pod provazem a učinit první průchod, controlling, že odešel zub prošel bez odchýlení se od provazu. Dostanete 5 přímek. Pak se spojí s opustil zubu 5. linie a druhý průchod a tak dále.
Značení se provádí velmi rychle, jsou získány rovné uličky, a děj není pošlapal, jako přistání lano a čas přistání se sníží asi o 30%. Můj soused neviděl, že jsem zasadil značku, a přemýšlel, „Jak získat takové plochých lůžek“ odpověděl jsem, že stačí zasadit brambory střízlivý 8230;
Hlíz vzdálenosti - 30 cm a hloubce výsadby -. 5-6 cm v každé jamce 1 hodím umění. l. nasáklé kuřecí hnůj. Snažil jsem se zasadit hnojiva, ale bez chuti brambory získány a hnojivo na mých stránkách potřebují hodně.
Po výsadbě, tři lůžka, jsem hrábě brány je. Mnoho ignorovat trýznivé děj po výsadbě brambor, ale marně. Není to o kráse, a to vláčení zachovává vlhkost v půdě.
Související odkaz: Jak nejlépe rostlin brambor - oči nebo hlíz
Kapitola III: Brambory a Cold Spring
Přítomnost silného kořenového systému začaly rodit brambory nelze přeceňovat na podmínky krátkého a chladného léta. V loňském roce se počasí hraje krutý vtip, ne dávat čas, aby rostlina vyklíčila ve skleníku, brambory, a kořeny a výhonky byly prodlouženy po dobu 25 dnů až do 5-6 cm hlízy byly těžké rozeznat, neporušují off zárodky a přerušila kořeny. Ale jak krásné to bylo podívat se na šetrné k natáčení jen týden po přistání, a to navzdory skutečnosti, že chladné počasí s deštěm byl téměř k dvacátých června!
Zároveň jsem zasadil brambory a další - klíčící v krabicích obvyklým způsobem ve venkovském domě. Na tomto „plantáže“ Byl to líto pohled. Klíčení trvalo déle než měsíc. Musím říci, že loni v létě teplo bylo jen asi tři týdny, a zbytek času se přechodné období mezi jaře a na podzim. Zelenina vysazeny na ulici, jen zralé brambory, cibule, mrkve a ředkve.
Hilling brambor klíčící ve skleníku, jsem začal o dva týdny dříve než vyklíčila v konvenčním způsobem. Skleníkové brambory již kvetly vůbec, a tradiční stále pokračovaly v růstu.
Kapitola IV: hilling brambory, nebo ne?
Vždycky mě zajímalo, naivně workaholics kteří v letním výstupku brambor až 5krát. Člověk by si myslel, kdyby kopci 10krát, úroda bude 10krát vyšší. To je absurdní! Vyrůstal jsem ve vesnici a na pěstování brambor, já vím z první ruky. Všechny brambora brambory jen proto, aby se nestala green na našem území. Po solanine, který je vytvořen v zelené hlízy, je dost silný jed. Já sám jsem byl svědkem, jak domácí zvířata zemřela po jídle zelené brambory. Okuchennom na mých stránkách bylo několik příležitostí, kdy v horku bramborových listů klesl z nedostatku vody. Pokus o obsazení Tento web mnohokrát a v mnoha hodinách bohaté waterings nedávají nic, protože voda ze zahrady rolích, jako jsou střechy a půdy v hloubce kořenů je úplně suchý. Sklizeň a nemůže mluvit.
V roce 2012, jsem experiment v čisté formě, přičemž část pozemku brambor bez hilling. Hilling jsem nahradil několik uvolnění ploskorez a ničení plevele. Ale okuchennyh lůžek ničit plevel ploskorez nemožné, aby se s nimi vypořádat je možné pouze tahem svých rukou. Během brambor na neokuchennom pozemku bazální oblasti brambor byla vlhká, a to ovlivnilo výtěžek.
B výsledek neokuchennom pozemek získá nejvíce konzervativní odhad byl jeden a půl krát vyšší než v sousedních okuchennyh lůžek. Pro mě je otázka byla hilling je nyní uzavřena.
I když musím přiznat, že byl trochu moc zelených brambor. Samozřejmě, že jsem nechal ho v semenech, ale semena k ničemu, příliš pestrá, a to zejména z různých keřů - na silné a slabé stránky. Přede mnou byl problém: buď brambora brambory, záměrně snížení výtěžku, nebo kopce, čímž se získá mnoho zelených brambor. Rozbít hlavu, vzal jsem si „Solomonic řešení“.
Proces trávím tak hilling. Volba slunečný den, s rovinou volné půdy současně řezání plevele. Další den, kdy leží pod sluncem, dosyhaya finále. Při kontrole kypření půdy s ohledem na vlhkost a musí být jisti, že k zalévání bramborového hilling zemi do večera! Je-li půda je zcela mokrý, pak trochu zalévání, navlhčete I: pouze vrchní vrstvu zeminy, pokud je půda suchá, voda důkladně.
Jsem přesvědčen, že pokud okuchit brambory souš, že postele uvnitř souš a zůstane až do žně, a ne zalévání navlhčit půdy do hloubky kořenového systému nepovede.
Příští den, jakmile vyschne kůra začne bramborová. I bramborová mělká, jen k pokrytí brambory, ne ekologičtější, ale hlavním vrcholem je, že v zahradě nechám šířku dutiny 20-25 cm. Postel se získá ve formě písmene M (obr. 3). Výsledkem je, že brambory jsou zelené, a postel není vyschnout.
Během léta druhého hilling a povolování netráví jakékoliv top-obvazy ne, ale striktně dodržovat vlhkost půdy a, pokud je to nutné, napojena, protože brambory - je velmi vlhkosti milující kulturu. Tady je zjevná výhoda mé postele M tvaru.
Zalévání s hadicí vedou do dutiny lůžka bez postřiku celou Vodička jede přesně tam, kde je to nezbytné. A v dešťové vody z deprese jde ke kořenům brambor.
Kapitola V: KEEP brambor vrcholy, a měříme teplotu
bramborová sklizeň začíná v druhé polovině září, vrcholy před sklizní není odříznut ze tří důvodů:
- odstranit vrcholy v oblasti 9 akrů - příliš tvrdé a dlouhé;
- Máte-li suché desky, její odstranění je nemá smysl v případě, že zelená - hlízy nadále stoupat před sklizní;
- s vrcholy lépe se čistí brambory: jedna osoba kopání a druhou opěrnou vrcholy, vytáhnout pouzdro a třese se.
My kopání vidlice, protože to je méně střih hlízy a kopání jednodušší, a to zejména v případě, že půda je vlhká. V loňském roce, téměř celá dešťů září a vykopané brambory byly velmi špinavé, museli umýt všechno. A my jsem ve dvou krocích. Korečkové VYKO-pannogo brambory nalít do sítě s jemnými oky (15-20 mm) a promyje ponorem do sudu s vodou, a pak zase na čerpadle a tekoucí vody z jezera se důkladně promyje brambory. Mycí brambory se získá následující:
- mnohem snadnější sklizeň brambor, protože to může být v kbelíku velmi špinavé;
- schne velmi rychle;
- Omyté brambory jsou lépe uloženy;
- snazší odnášet semeno;
- snazší vytříděný nemocných brambor. Špinavé vybraných pacientů je nemožné, a pokud spadá do sklepa, můžete přijít o celou úrodu. Dva takové případy ve své praxi byli.
Související odkaz: Brambory na severozápad: odrůdy a pěstování
Po promytí brambory rozptýlí na fólii za sucha. Je to velmi rychle schne - 2-3 hodiny, po kterých zatarivatsya tašku a přivést ji do sklepa pro skladování.
Varování! Před zasypání kontroly bramborový sklep by měl být jisti, že teplota vzduchu a teplota ve sklepě. venkovní teplota vzduchu musí být vyšší než teplota vzduchu v suterénu alespoň jeden stupeň.
Pokud si nalít suterénu studené brambory, to se usadil kondenzátu, a to utlumí, pak pokrytý plísní a nebude uložena, a vysušte v suterénu je velmi problematické. Po vyplnění brambor sklepě nemůže snížit teplotu po dobu dvou týdnů k léčení poškozené kůry. Při teplotách pod 12 * neodlupuje hojí a brambor nemocný. Jak už jsem psal výše, sadbové brambory jsou vybírány na kopání silných keřů, používat prakticky celý keř, včetně pokut. Chybí číslo, vyberte ze sušených brambor před pytlování to v pytlích. Vybrané sadbové brambory roztroušeny na film pro prozeleneniya.
Obr. 3. Schéma brambor hillingKapitola VI Skóre 12: 1 ve prospěch této metody ve skleníku
Čas bilancovat. pěstování
Výtěžky samostatnými lůžky s bramborami naklíčených běžně, průměrně 5 kbelíky. Výnosy samostatné postele s skleníkových bramborami byl 9 lopaty. Přesvědčivější argument ve prospěch skleníkové klíčení sadbových brambor nemusí vést.
Nejlepší odrůdy brambor pro pěstování
Zvláště citlivé na skleníkový klíčení byla modrá a Nevsky. Ale předčasná Zhukovsky výtěžek zvýšila pouze o 20 až 25%. I to připisují skutečnosti, že raná odrůdy, a není čas zrát klíčení na technické zralosti. Zažil jsem všech 12 odrůd. V průměru, I čímž se získá poměr 1:12.
Zbývá dodat, že v nejvyšší možné míře, snažím na svých stránkách, aby v souladu s osevního postupu, a sice bramborové pozemku mám největší, ale jemu jsem pěstovat nejrůznější zeleniny na 15 lůžek, které se střídají stránek s bramborami. Část žita prasnice částí, která je zorané. Samozřejmě, že je nutné, aby rostlin brambor a brambor, ale stupeň musí být obrácen. Lunární kalendář v životě není užil.
Po zralé zvážení dlouhé zimě jsem dospěl k závěru, že moje metody by mohly být relevantní nejen na severu, ale i na jihu. Po nízký výtěžek brambor na jihu v důsledku vysoké teploty vzduchu a půdy.
Když je teplota půdy vyšší než 20 * růst hlíz zpomaluje a při teplotě vyšší než 25 * téměř úplně zastavil. Vezmeme-li řadu ultra rychlý výsadbu brambor, jako je stejná Zhukovsky, klíčit a jeho metoda popsaná můj skleník, pak útočných teplé počasí brambory bude připraven pro sklizeň. Po určité době zrání této odrůdy na technickou vyspělost je 45 dnů od hmotnosti výhonků. A doba výskytu mandelinky bramborové, už je ve sklepě! Kromě toho je možné, a na podzim výsadbu.
Související odkaz: Pěstování brambor ve slámě
Toto je závěr mého bramborový epos. Byl bych velmi rád, kdyby někdo přijme mou radu - oni by neměli mít nade mnou neuráží.
A další tip na konec. Sklizeň je nutné nejen pro růst a zachovat, ale také k jídlu. Takže, je-li při vaření v pánvi přidejte 5-6 kapek 70% octa a brambory nebude ztmavení při vaření, a je drobivý a mnohem chutnější.
Pěstování brambor - výsledky na fotce
© Autorem tohoto nádherného dopisu o pěstování brambor: Boris A. Yermolov. Nizhnevartovsk
- Jak pěstovat brambory.
- Při kopání brambor.
- Při sázení brambor v roce 2016.
- Jak zasadit a pěstovat brambory v sudu.
- Chudá sklizeň brambor: Příčiny a řešení
- Brambory zárodků na parapetu
- Výhody pěstování brambor rok
- Proč degeneruje brambory a jak s ní bojovat
- Pěstování brambor v párových řádcích
- Zimní brambory - jak rostou?
- Odrůdy brambor Timo a Rosario, Latona a svítání
- Odrůdy brambor pomsta
- Pěstování brambor v regionu Kursk - výsadba a péče
- Pěstování brambor v regionu Orenburg
- Pěstování raných brambor ve skleníku - tipy
- Výsadba brambor - to je mnohem pohodlnější, než tím lépe